Sunday 10 April 2011

Makanan Tradisi Pahang

Sekarang kita beralih pula kepada makanan di negeri Pahang..Adakah anda teringin merasai makanan tradisi negeri Pahang? Anda pernah dengar tak nama 'asam rom'? Tentu ada yang tak pernah dengar kan? Kalau ada yang pernah dengar dan tahu tu ok la....

                                               Gulai Asam Rom....

Asam rom merupakan masakan yang terkenal di Pahang, terutama di Kuala Tahan, Jerantut. Gulai asam rom diperbuat daripada buah perah atau biji getah yang dijeruk selama lebih kurang satu bulan. Ia dimasak bersama beberapa bahan tertentu seperti buah jambal, daun jambal, terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol. Kunyit hidup pula ditumbuk bersama cili padi bagi menambah rasa pedasnya. Masakan ini hanya boleh ditemui di kawasan Jerantut dan amat terkenal di sebelah Kuala Tahan. Ia menjadi makanan yang amat digemari bagi penduduk di sana, malahan kini ianya semakin terkenal di kalangan pelancong yang berkunjung ke Kuala Tahan.

1 comment:

  1. saya nak buat kajian sejarah... boleh tolong bg saya kilang makanan di pahang yg famous2...?

    ReplyDelete